Houten kozijnen tot wel 15 jaar onderhoudsarm

14 oktober 2020
Geschatte leestijd: 4 minuten

Houten kozijnen tot wel 15 jaar onderhoudsarm

14 oktober 2020
Geschatte leestijd: 4 minuten

Duurzaamheid en innovatie zijn focuspunten bij De Mors. Makkelijker bouwen maken wij waar door mee te denken met onze partners en te innoveren op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Ook als het gaat over het lakken van onze houten kozijnen. Al onze laksystemen zijn watergedragen en duurzaam. Echter, wij vinden dat het altijd beter kan.

Nieuw ontwikkeld

Daarom zijn wij recentelijk gestart en volledig overgestapt op ons nieuwe 2K-verfsysteem ‘Eco Topcoat Garant’. Dit hebben we in samenwerking met Wijzonol ontwikkeld. Deze twee componenten verf is door middel van uitgebreide testen geoptimaliseerd en KOMO-gecertificeerd.

Naast de lichte kleur in klasse #1 is de maximale 15 jaar ook afhankelijk van een aantal factoren zoals de ligging, houtkeuze, omgeving en detailleringen e.d. Deze factoren zijn zeker in de normale woningbouw prima haalbaar. Zelfs in de meest “on-ideale” situatie zoals een donkere kleur, minder stabiele en meer werkende houtsoort, onbebouwde hoogbouw en aan de kuststreek is een periode van 9 á 10 jaar haalbaar. De “inspectiebeurt en bijwerken waar nodig” zal hier echter na 5 jaar moeten gebeuren.

De Mors maakt samen met Wijzonol een projectspecifieke levensduurverwachting (LDV) waarin de meerjarenplanning en advies is meegenomen.

 

De voordelen vast op een rijtje:

  • Mogelijkheden tot 15 jaar niet schilderen;
  • Sterkere toplaag dan traditioneel, beter bestand tegen krassen en mechanische invloeden;
  • Glansgraad en kleur blijven langer behouden;
  • Kwaliteitsboost voor houten kozijnen met een nog langere levensduur;
  • Renovatie & Onderhoud worden maximaal benut;
  • Onderhoudscyclus wordt dermate verlengt met als gevolg een gunstige Total cost of Ownership.

 

Van om de 7 jaar schilderen, naar de mogelijkheid om pas na 15 jaar schilderen

De grootste winst van dit aflaksysteem is weggelegd voor onze opdrachtgevers en eindgebruikers. Waar je voorheen houten kozijnen om de 6 á 7 jaar moest schilderen, blijven houten kozijnen, voorzien van het 2K-verfsysteem, tot wel 15 jaar lang goed zonder schilderbeurt. Uiteraard vindt er na een jaar of 6 wel een uitgebreide kwaliteitscontrole plaats.

 

Sterkere gelakte houten kozijnen

Hout is als grondstof erg sterk van zichzelf. Je hoeft het niet te verstevigen, of zoals bij andere materialen wel het geval is, te verzwaren. Een sterk kozijn vraagt om sterke lak. Omdat de twee componentenverf uithardt door een chemische reactie – in tegenstelling tot de gebruikelijke laksystemen in de markt – is Eco Topcoat Garant beter bestand tegen krassen of andere mechanische invloeden. De glansgraad en de kleur van de verf blijven onder weersinvloeden (UV-belasting en vochtbelasting) ook langer goed. Dit betekent een zeer ‘buitenduurzaam verfsysteem’ met een onderhoudsarme periode van zeker 10 jaar. Omdat de lak in iedere RAL-kleur verkrijgbaar is, is er dus ook binnen een project variatie mogelijk in kleurgebruik.

Hoogbouw met houten kozijnen

Voorheen werd voor hoogbouw vooral gekozen voor kunststof – of aluminium kozijnen in verband met het benodigde schilderwerk op hoogte. Je kunt je voorstellen dat je bij hoogbouw een behoorlijke steiger moet plaatsen voor onderhoud. Omdat dit met het 2K-aflaksysteem veel minder vaak nodig is, kan de opdrachtgever met een gerust hart vaker houten kozijnen in hoogbouw plaatsen. Op deze manier krijgt de wens van diverse opdrachtgevers invulling; duurzaamheid en een hoogwaardige uitstraling van woningen voor de bewoners.

 

Kwaliteit boost voor houten kozijnen

Deze kwaliteit boost is uitvoerig getest in samenwerking met verfleverancier Wijzonol. Er zijn diverse proeven gedaan op het gebied van krasweerstand, Uv-straling etc. Dit systeem is dan ook gecertificeerd conform de KVT (richtlijn Timmerindustrie) en BRL 0801.

De lak is op alle houtsoorten toepasbaar. Denk aan hardhoutsoorten als Mahonie, Accoya en Siberische Lariks. De samenstelling van de lak is anders en omdat de lak opgebouwd is uit 2 componenten, vraagt dit om een andere manier van spuiten. Er wordt meer aandacht besteed aan het aanbrengen van dit duurzame aflaksysteem.

 

Gunstige Total Cost of Ownership

Onlangs hebben we alle houten kozijnen voor het project Belvedère in Utrecht geleverd met deze 2K-lak. Dit gaat om maar liefst 149 appartementen!

Zoals aangegeven willen wij graag vooroplopen als het gaat over innovaties als minder onderhoud, duurzaamheid en een kwalitatief hoogwaardig product voor eindgebruikers. Wij geloven dat dit samen met onze opdrachtgever een gezamenlijk doel moet zijn.

Het 2K-verfsysteem is niet in aanschaf, maar afgezet in de tijd veel goedkoper dan bestaande systemen. Kijkend naar de toekomst is minder onderhoud dus aanzienlijk kostenbesparend voor opdrachtgevers. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld in de huursector de besparing groot is als het onderhoud slechts tot wel om de 15 jaar in plaats van om de 7 jaar plaats hoeft te vinden…

Omdat wij als De Mors hier volledig achterstaan hebben wij besloten alle projecten in aflak uit te voeren met het 2K-verfsysteem. Twee verschillende kwaliteiten naast elkaar laten lopen is niet wenselijk en wij en onze opdrachtgevers onderscheiden ons hier volop mee in de markt. Hiermee kiezen wij dus bewust voor kwaliteit en kostenbesparing voor onze opdrachtgevers en eindgebruikers. Dit is van grote meerwaarde voor iedereen!

Bekijk meer nieuws items

De Mors trendsettend met Digitale Fabriek

De wereld digitaliseert in snel tempo en ook bedrijven in de bouw kunnen hier niet omheen. Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op personeel kan digitalisering uitkomst bieden. Een prachtig voorbeeld daarvan is onze digitale fabriek.

Nieuw beeldmerk voor VolkerWessels en werkmaatschappijen

Vanaf vandaag zijn VolkerWessels en (bijna) alle werkmaatschappijen in Nederland te herkennen aan een nieuw beeldmerk en logo. In de komende periode zal dit door het hele land zichtbaar worden.

Verkoper bouwketen – wat doe je dan eigenlijk? En wat maakt het leuk?

Maak kennis met Henri, de verkoper van onze bouwketen. Wat houdt zijn werk nou precies in? En wat maakt zijn werk zo leuk? We vroegen het hem en hebben zijn antwoorden samengevat in dit artikel.

Wat doe je als productiemedewerker bij onze prefab badkamers?

In de prefab-badkamers van De Mors komen de begrippen 'prefab' en 'plug-and-play' samen. We spreken met Jan van Aefst die als productiemedewerker dagelijks aan de kant-en-klare badkamers  werkt.

Administratief medewerker bij De Mors – wat houdt dat in?

Wendi werkt nu 4 jaar bij ons. En nog steeds is iedere dag weer een bijzondere uitdaging. Elke dag contact met klanten en collega’s en veel inzet om aan de betrouwbaarheidseisen van klanten te blijven voldoen.

De Mors – jarenlange, vertrouwde partner van L&W Kozijnen

Cor Langenberg en Gauke Witteveen zijn de naamgevers van Langenberg en Witteveen Kozijnen, zij zijn een jarenlange partner van De Mors. We spraken Gauke Witteveen over de samenwerking en over de voordelen daarvan voor klanten.

Commercieel administratief medewerker – maak kennis met Merle

Als commerciële spin in het web heeft Merle Scheper dagelijks contact met klanten en collega’s. Een gevarieerde baan waarin ze onze kernwaarden – kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid – dagelijks ervaart en merkt hoe klanten dat waarderen.

Applicatiebeheerder bij De Mors: “De Champions League van de ICT”

Hoe belangrijk digitalisering is, bleek toen Nederland ondanks de coronacrisis kon doorwerken dankzij IT-tools zoals Zoom. Digitalisering is ook bij De Mors belangrijk: “Alles is erop gericht om onze processen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Verbouwing tot ultramoderne productieomgeving

Ons bedrijf groeit. Daarbij komen er steeds strengere milieu en energie-eisen aan bedrijfspanden. Daarom verbouwen wij een oude hal tot moderne productieomgeving. Dit zorgt voor meer ruimte én voldoet meteen aan de huidige regelgeving.

Wijzonolbos – samenwerken aan vergroening voor de toekomstige generaties

Bij Timmerfabriek De Mors zit duurzaamheid in de genen. Daarom ondersteunt het bedrijf het initiatief van Wijzonol om dode fijnsparren in de Veluwe te vervangen door nieuwe aanplant. Zo blijft het park voor de komende generaties behouden.

Projectwerkvoorbereider: “Innovatie en expertise als basis voor verloop projecten”

Dagelijks vinden de kozijnen, panelen, units en prefab badkamers van De Mors hun weg naar bouwprojecten. Projectvoorbereiding is o.a. in handen van Bas Mulder: “Met onze expertise en instelling is alles aanwezig om klanten makkelijker te laten bouwen.”

Vernieuwingsslag zorgt voor kortere doorlooptijden

Innovatie – dat is één van onze belangrijke pijlers. Zo’n vernieuwing is op dit moment in volle gang: een verdere automatisering van ons productieproces. De voordelen voor de klant? Een nog hogere betrouwbaarheid en gegarandeerde kwaliteit. Ook dat is voor ons makkelijker bouwen.

Groots verschil, door aandacht voor details.

Herkent u dat? Vlak voor de oplevering van uw project verwijdert u de bescherming van uw kozijnen. En wat blijkt?  De kozijnen zijn verkeerd of teveel belast geweest waardoor de deuren nu niet meer sluiten. De Mors ontwikkelde daarom de Stabilizer – een innovatief haaksheid-garantie-concept. 

Tóch bezoek ontvangen in coronatijd met de units van De Mors

Bewoners van verpleeghuis De Schutse hebben ontzettend veel behoefte om naasten te ontvangen. Dat kan en mag nu niet door Corona. Sommige bewoners begrijpen niet waarom er niemand meer op bezoek komt. Een oplossing werd gevonden in de units van De Mors.

Verlijmen van panelen, wat komt er allemaal bij kijken?

De op maat gemaakte panelen van De Mors zijn er voor allerlei specifieke toepassingen. Juist daarom komt er achter de schermen veel bij kijken, zeker als het gaat over het waarborgen van de uitstekende bouwfysische en isolerende eigenschappen. In dit artikel duiken we daarom in de wondere wereld van panelen.

Industriële prefab badkamers; de voordelen van het bouwproces

Industriële prefab badkamers hebben oneindig veel voordelen. maar belangrijker nog - de voordelen zijn ook nog eens enorm waardevol voor elke bouwer. In dit artikel leggen je we je ook uit wat je van ons productieproces kunt verwachten en hoe wij te werk gaan.

Sandwichpanelen van De Mors maken bouwen makkelijker

Veel kennis heeft de bouwplaats verlaten in tijden van crisis. Momenteel kampen we met oplopende personeelstekorten in de bouw. Minder handjes en kennis op de bouwplaats schreeuwen om innovatie. Bij De Mors kijken we continu hoe bouwen makkelijker kan. Ook daar waar het sandwichpanelen betreft.

Houten kozijnen tot wel 15 jaar onderhoudsarm

Duurzaamheid en innovatie zijn focuspunten bij De Mors. Makkelijker bouwen maken wij waar door mee te denken met onze partners en te innoveren op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Daarom hebben wij samen met Wijzonol het 2K-verfsysteem 'Eco Top Garant' ontwikkeld.

Van Dam, Bunnik

Omdat er bij Van Dam Bunnik de komende tijd flink verbouwd gaat op het terrein hadden zij extra ruimte nodig. Enerzijds moest er een kantoorruimte bij komen en anderzijds moest er ruimte vrijkomen voor een kantine. Hiervoor vertrouwen zij op de units van De Mors.

Het Strandpad, Muiden

Voor 25 vrijstaande woningen in Muiden hebben wij aan Ufkes Apeldoorn 377 houten buitenkozijnen mogen leveren. Deze kozijnen bestaan uit Sapeli Mahonie hout en zijn volledig duurzaam.

De Hooch, Amsterdam

Bouwen in het centrum van de stad is woekeren met ruimte. Dat ervaart ook Boele & van Eesteren dat in Amsterdam De Hooch bouwt. De Mors leverde de bouwketen die door hen worden gebruikt.

Nieuwbouwwijk Asselyn, Assen

Eigentijds met een vleugje klassiek. Dat is de uitstraling van de nieuwbouw wijk Asselyn in Assen. Koenen Bouw realiseerde hier 67 energiezuinige nieuwbouwwoningen in een groot aantal uitvoeringen.

Staalmeesterslaan, Amsterdam

Aan de rand van het Amsterdamse Rembrandtpark vinden we twee woontorens die momenteel worden verduurzaamd. Aan die verbeteringsslag dragen de 893 geïsoleerde PVC-panelen van De Mors bij.

De Eilanden, Muiden

In Muiden worden door PHB Deventer 11 Modern Style Barn Houses gerealiseerd. De unieke villa’s zijn bijzonder door de hoeveelheid ramen die zij hebben. Voor dit project mochten wij 170 houten buitenkozijnen leveren.

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag