De Mors trendsettend met Digitale Fabriek

15 september 2022
Geschatte leestijd: 4 minuten

De Mors trendsettend met Digitale Fabriek

15 september 2022
Geschatte leestijd: 4 minuten

De wereld digitaliseert in snel tempo en ook de bouwsector wordt meegenomen in die tendens. Als innovatief trendsetter lopen wij graag voorop in die ontwikkeling. Een ontwikkeling waar bedrijven in de bouw eigenlijk niet omheen kunnen. Zo is goed personeel nauwelijks meer te krijgen – digitalisering kan in dat geval uitkomst bieden. Een prachtig voorbeeld daarvan is onze Digitale Fabriek: het nieuwste bewijs dat De Mors synoniem staat voor makkelijker bouwen.

Continu bezig met vernieuwing

Net als bij andere digitaliseringsprojecten is ook de Digitale Fabriek een project waar al langere tijd aan wordt gewerkt. En met een directie die digitaal en innovatief is en continu bezig met vernieuwing zal de digitalisering ook geen verbazing wekken. We spraken hierover met Jacco Kettelarij en John Disselhorst die als interne experts nauw bij het project betrokken zijn.

 

Digitaal verduurzamen

Over het project vertelt John: “De ‘Digitale Fabriek’ raakt alle delen van ons bedrijf en draait niet alleen om digitalisering maar ook om duurzaamheid. De digitale fabriek maakt namelijk papierloze productie mogelijk en minder papier betekent minder afval en een verbeterde duurzaamheid. Om een indruk te geven: dagelijks maken we bijna 1500 printjes voor de begeleiding en ondersteuning van de werkstromen. Op jaarbasis zijn dat zo’n 350.000 printjes waarvan een groot deel overbodig wordt met de komst van de digitale, papierloze fabriek. Zo’n besparing sluit naadloos aan op de duurzaamheidsambities van ons moederbedrijf VolkerWessels.”

 

Data centraal

Maar buiten de verbeteringen op het gebied van duurzaamheid, zijn er ook tal van andere aspecten die de Digitale Fabriek zo interessant maken.  Jacco: “Centraal daarbij staat de chip die wij in onze producten verwerken. Dat proces begon al in januari 2017 en inmiddels zijn er zo’n 571.000 chips verwerkt in kozijnen, ramen en deuren. De chip wordt aangebracht zodra het hout op lengte is gezaagd. Deze wordt aangebracht in elk onderdeel. Vanaf dat moment kan het verloop van de werkstroom via de chip worden gevolgd en gestuurd.”

Chip als digitaal label

De chip is de link naar alle informatie die vroeger op de tekeningen stond én meer. Dit ‘digitale label’ zorgt er niet alleen voor dat actuele tekeningen van het kozijn, raam of deur direct beschikbaar zijn maar vormt ook de basis voor efficiencyverbetering én werkdrukvermindering tijdens de werkvoorbereiding en productie. Waar vroeger veel tijd verloren ging met voorbereiden en aanmaken van mappen met alle informatie over het kozijn, raam of deur, is nu alles direct digitaal beschikbaar. Jacco: “Dat geeft ons meer grip op de werkstroom. Op ieder moment is nu tot op productieniveau track and trace mogelijk. Dat betekent dat altijd bekend is waar een kozijn, raam of deur zich in de productie bevindt. De positieve effecten op ons interne kwaliteitsbeleid zijn eenvoudig voor te stellen.”

John vult aan: “Zelfs bij het beladen en registreren van de transportbokken kan de digitale informatie worden gebruikt. Zo wordt een optimale belading gegarandeerd en kan op de bouwplaats direct worden uitgelezen welk kozijn, raam of deur waar hoort. Verdere integratie met externe partijen voor bijvoorbeeld transport of service is mogelijk. Dat maakt niet alleen de kwaliteit van hun dienstverlening beter maar ook sneller.”

 

Trendsettend met digitalisering

Met de Digitale Fabriek zijn wij één van de eerste in de branche die zo’n belangrijke digitaliseringslag maakt. “De eerste stappen hiervoor werden al in 2013 gezet”, licht Jacco toe. “Om digitalisering mogelijk te maken moest echter eerst de organisatie haarscherp in beeld worden gebracht en kloppen. Toen dat eenmaal gedaan was, kon vervolgens in 2019 de grote stap naar een webomgeving voor de fabriek worden gezet. Samen met onze softwareleverancier Matrix Software BV en hardware leverancier Agillox BeNeLux BV werd een werkende omgeving ontwikkeld die in de fabriek op bescheiden schaal werd geïntroduceerd, getest en gefinetuned. Nog even en dan is de Digitale Fabriek operationeel. De eerste ervaringen van de medewerkers zijn zeer positief.”

 

Van houtbewerker naar digitaal specialist

“Voor hen verandert het werk ook niet,” aldus John. “Maar door de komst van de Digitale Fabriek krijgen zij wel meer rust in het werkverloop en wordt het werken makkelijker en effectiever. En dat is maar goed ook want personeel wordt steeds schaarser. De traditionele houtbewerker is bijna niet meer te vinden; langzaamaan maakt deze plaats voor de digitale specialist die vanuit een 3D model data importeert en daarmee de productie van kozijnen, deuren of ramen aanstuurt.  Een uitstekend bewijs voor het motto dat wij symboliseren: Makkelijker bouwen!”

 

Bekijk meer nieuws items

De Mors trendsettend met Digitale Fabriek

De wereld digitaliseert in snel tempo en ook bedrijven in de bouw kunnen hier niet omheen. Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op personeel kan digitalisering uitkomst bieden. Een prachtig voorbeeld daarvan is onze digitale fabriek.

Nieuw beeldmerk voor VolkerWessels en werkmaatschappijen

Vanaf vandaag zijn VolkerWessels en (bijna) alle werkmaatschappijen in Nederland te herkennen aan een nieuw beeldmerk en logo. In de komende periode zal dit door het hele land zichtbaar worden.

Verkoper bouwketen – wat doe je dan eigenlijk? En wat maakt het leuk?

Maak kennis met Henri, de verkoper van onze bouwketen. Wat houdt zijn werk nou precies in? En wat maakt zijn werk zo leuk? We vroegen het hem en hebben zijn antwoorden samengevat in dit artikel.

Wat doe je als productiemedewerker bij onze prefab badkamers?

In de prefab-badkamers van De Mors komen de begrippen 'prefab' en 'plug-and-play' samen. We spreken met Jan van Aefst die als productiemedewerker dagelijks aan de kant-en-klare badkamers  werkt.

Administratief medewerker bij De Mors – wat houdt dat in?

Wendi werkt nu 4 jaar bij ons. En nog steeds is iedere dag weer een bijzondere uitdaging. Elke dag contact met klanten en collega’s en veel inzet om aan de betrouwbaarheidseisen van klanten te blijven voldoen.

De Mors – jarenlange, vertrouwde partner van L&W Kozijnen

Cor Langenberg en Gauke Witteveen zijn de naamgevers van Langenberg en Witteveen Kozijnen, zij zijn een jarenlange partner van De Mors. We spraken Gauke Witteveen over de samenwerking en over de voordelen daarvan voor klanten.

Commercieel administratief medewerker – maak kennis met Merle

Als commerciële spin in het web heeft Merle Scheper dagelijks contact met klanten en collega’s. Een gevarieerde baan waarin ze onze kernwaarden – kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid – dagelijks ervaart en merkt hoe klanten dat waarderen.

Applicatiebeheerder bij De Mors: “De Champions League van de ICT”

Hoe belangrijk digitalisering is, bleek toen Nederland ondanks de coronacrisis kon doorwerken dankzij IT-tools zoals Zoom. Digitalisering is ook bij De Mors belangrijk: “Alles is erop gericht om onze processen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Verbouwing tot ultramoderne productieomgeving

Ons bedrijf groeit. Daarbij komen er steeds strengere milieu en energie-eisen aan bedrijfspanden. Daarom verbouwen wij een oude hal tot moderne productieomgeving. Dit zorgt voor meer ruimte én voldoet meteen aan de huidige regelgeving.

Wijzonolbos – samenwerken aan vergroening voor de toekomstige generaties

Bij Timmerfabriek De Mors zit duurzaamheid in de genen. Daarom ondersteunt het bedrijf het initiatief van Wijzonol om dode fijnsparren in de Veluwe te vervangen door nieuwe aanplant. Zo blijft het park voor de komende generaties behouden.

Projectwerkvoorbereider: “Innovatie en expertise als basis voor verloop projecten”

Dagelijks vinden de kozijnen, panelen, units en prefab badkamers van De Mors hun weg naar bouwprojecten. Projectvoorbereiding is o.a. in handen van Bas Mulder: “Met onze expertise en instelling is alles aanwezig om klanten makkelijker te laten bouwen.”

Vernieuwingsslag zorgt voor kortere doorlooptijden

Innovatie – dat is één van onze belangrijke pijlers. Zo’n vernieuwing is op dit moment in volle gang: een verdere automatisering van ons productieproces. De voordelen voor de klant? Een nog hogere betrouwbaarheid en gegarandeerde kwaliteit. Ook dat is voor ons makkelijker bouwen.

Groots verschil, door aandacht voor details.

Herkent u dat? Vlak voor de oplevering van uw project verwijdert u de bescherming van uw kozijnen. En wat blijkt?  De kozijnen zijn verkeerd of teveel belast geweest waardoor de deuren nu niet meer sluiten. De Mors ontwikkelde daarom de Stabilizer – een innovatief haaksheid-garantie-concept. 

Tóch bezoek ontvangen in coronatijd met de units van De Mors

Bewoners van verpleeghuis De Schutse hebben ontzettend veel behoefte om naasten te ontvangen. Dat kan en mag nu niet door Corona. Sommige bewoners begrijpen niet waarom er niemand meer op bezoek komt. Een oplossing werd gevonden in de units van De Mors.

Verlijmen van panelen, wat komt er allemaal bij kijken?

De op maat gemaakte panelen van De Mors zijn er voor allerlei specifieke toepassingen. Juist daarom komt er achter de schermen veel bij kijken, zeker als het gaat over het waarborgen van de uitstekende bouwfysische en isolerende eigenschappen. In dit artikel duiken we daarom in de wondere wereld van panelen.

Industriële prefab badkamers; de voordelen van het bouwproces

Industriële prefab badkamers hebben oneindig veel voordelen. maar belangrijker nog - de voordelen zijn ook nog eens enorm waardevol voor elke bouwer. In dit artikel leggen je we je ook uit wat je van ons productieproces kunt verwachten en hoe wij te werk gaan.

Sandwichpanelen van De Mors maken bouwen makkelijker

Veel kennis heeft de bouwplaats verlaten in tijden van crisis. Momenteel kampen we met oplopende personeelstekorten in de bouw. Minder handjes en kennis op de bouwplaats schreeuwen om innovatie. Bij De Mors kijken we continu hoe bouwen makkelijker kan. Ook daar waar het sandwichpanelen betreft.

Houten kozijnen tot wel 15 jaar onderhoudsarm

Duurzaamheid en innovatie zijn focuspunten bij De Mors. Makkelijker bouwen maken wij waar door mee te denken met onze partners en te innoveren op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Daarom hebben wij samen met Wijzonol het 2K-verfsysteem 'Eco Top Garant' ontwikkeld.

Van Dam, Bunnik

Omdat er bij Van Dam Bunnik de komende tijd flink verbouwd gaat op het terrein hadden zij extra ruimte nodig. Enerzijds moest er een kantoorruimte bij komen en anderzijds moest er ruimte vrijkomen voor een kantine. Hiervoor vertrouwen zij op de units van De Mors.

Het Strandpad, Muiden

Voor 25 vrijstaande woningen in Muiden hebben wij aan Ufkes Apeldoorn 377 houten buitenkozijnen mogen leveren. Deze kozijnen bestaan uit Sapeli Mahonie hout en zijn volledig duurzaam.

De Hooch, Amsterdam

Bouwen in het centrum van de stad is woekeren met ruimte. Dat ervaart ook Boele & van Eesteren dat in Amsterdam De Hooch bouwt. De Mors leverde de bouwketen die door hen worden gebruikt.

Nieuwbouwwijk Asselyn, Assen

Eigentijds met een vleugje klassiek. Dat is de uitstraling van de nieuwbouw wijk Asselyn in Assen. Koenen Bouw realiseerde hier 67 energiezuinige nieuwbouwwoningen in een groot aantal uitvoeringen.

Staalmeesterslaan, Amsterdam

Aan de rand van het Amsterdamse Rembrandtpark vinden we twee woontorens die momenteel worden verduurzaamd. Aan die verbeteringsslag dragen de 893 geïsoleerde PVC-panelen van De Mors bij.

De Eilanden, Muiden

In Muiden worden door PHB Deventer 11 Modern Style Barn Houses gerealiseerd. De unieke villa’s zijn bijzonder door de hoeveelheid ramen die zij hebben. Voor dit project mochten wij 170 houten buitenkozijnen leveren.

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag