Verlijmen van panelen, wat komt er allemaal bij kijken?

15 januari 2021
Geschatte leestijd: 3 minuten

Verlijmen van panelen, wat komt er allemaal bij kijken?

15 januari 2021
Geschatte leestijd: 3 minuten

Bij De Mors maken we voor de sandwichpanelen, deurpanelen en kantplanken gebruik van een grote diversiteit aan materialen. Van trespa en aluminium tot multiplex en glas, en alles ertussenin. Bovendien hebben we te maken met strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, weersbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid.

We proberen voortdurend op alle vlakken het bouwen en produceren makkelijker te maken. Zo ook als het gaat over verlijmen. En dus worden bij De Mors bijna alle materialen verlijmd met één type lijm. Hoe dat kan vertelt Dirk Jan.

Wat komt er allemaal kijken bij het verlijmen van panelen?

De op maat gemaakte panelen van De Mors zijn er voor allerlei specifieke toepassingen. Juist daarom, komt er achter de schermen veel bij kijken, zeker als het gaat over het waarborgen van de uitstekende bouwfysische en isolerende eigenschappen. Met Dirk Jan Bontes van Kleiberit, een vooraanstaand bedrijf op het gebied van polyurethaan technologie, duiken we daarom in de wondere wereld van het verlijmen van panelen.

 

Reactief PUR-smeltlijmsysteem

“Laat ik beginnen te zeggen dat we als lijmleverancier met De Mors al sinds 2000 een intensieve en prettige samenwerking hebben. De Mors maakt gebruik van ‘PU hotmelt’ voor volvlaksverlijming, dit is een reactieve PUR-smeltlijm. De Mors was één van de eerste bedrijven in Nederland die dit innovatieve lijmsysteem adopteerde destijds.”

De reactieve Polyurethaan hotmelt die in gebruik is bij de Mors heeft een hoge temperatuurbestendigheid van 150 graden Celcius en een koude bestendigheid van -20 tot -30 graden Celsius en is waterbestendig. De uitgereageerde PU Hotmelt heeft een taai elastische lijmnaad waardoor krimp en uitzetting van verlijmde materialen zo mogelijk worden opgevangen.

Het lijmproces gaat als volgt in zijn werk; lijm wordt verwarmt tot 160 graden Celsius en door verwarmde walsen volvlaks opgebracht. Na opbrengen van de lijm worden de diverse substraten samengevoegd en in doorloop geperst. Het grote voordeel van dit lijmsysteem is dat het geen vervuiling geeft over de randen van de substraat en geen lange perstijden.

Wij bieden daarnaast ook altijd de mogelijkheid om substraatcombinaties te testen, hierbij kan gedacht worden aan Klimaattesten. De wijze of duur van een dergelijke klimaattest wordt in samenspraak met de klant vastgelegd.

 

Snel produceren

De Mors werkt order specifiek als het over de panelen gaat. Gaat het bijvoorbeeld over een glasgevel met 100 glaspanelen van diverse maten, dan worden deze allemaal op maat gemaakt en volledig afgewerkt voor directe inzet op de bouw. Het is daarom voor De Mors een enorm voordeel dat ze met deze techniek snel kunnen produceren. Dat uiteraard weer grote voordelen voor klanten biedt daar waar het over levertijden gaat.

Dat is dan ook de grote plus van volvlaksverlijming door middel van hotmelt. Met dit lijmprocedé heeft De Mors in haar doorloopsysteem niet te maken met wachttijden en is ook niet beperkt door maximale lengtes van de panelen. Gebruik je andere typen lijmsystemen dan variëren perstijden namelijk al snel van 10, 20 minuten tot zelfs 8 uur lang. Bij dit systeem is er dus geen sprake van perstijden.

Wat ook een voordeel is van dit flexibele lijmsysteem in de productiefase, is dat er geen sprake is van vervuiling van de panelen. Het aanbrengen van de lijm op het paneel is een schone verwerking. Dus geen lijmresidu aan de zijkanten van de panelen of vervuiling rondom het paneel. Ook dat draagt uiteraard bij aan de snelheid van produceren en de hoge kwaliteit van producten voor de klant.

 

CO2 neutraal produceren

Dit lijmtype is vriendelijk voor het milieu omdat het geen chemisch afval achterlaat. Bij het schoonmaakproces van machines blijft het namelijk als 100 procent vaste stof achter, dat bij het normale afval gedeponeerd wordt. Je hebt dus niet te maken met oplosmiddelen of spoelwater of iets dergelijks. Dit lijmsysteem draagt daardoor bij aan het CO2-neutraal produceren van De Mors, waardoor we samen uiteindelijk ook weer een bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-footprint van de klant.

Bekijk meer nieuws items

De Mors trendsettend met Digitale Fabriek

De wereld digitaliseert in snel tempo en ook bedrijven in de bouw kunnen hier niet omheen. Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op personeel kan digitalisering uitkomst bieden. Een prachtig voorbeeld daarvan is onze digitale fabriek.

Nieuw beeldmerk voor VolkerWessels en werkmaatschappijen

Vanaf vandaag zijn VolkerWessels en (bijna) alle werkmaatschappijen in Nederland te herkennen aan een nieuw beeldmerk en logo. In de komende periode zal dit door het hele land zichtbaar worden.

Verkoper bouwketen – wat doe je dan eigenlijk? En wat maakt het leuk?

Maak kennis met Henri, de verkoper van onze bouwketen. Wat houdt zijn werk nou precies in? En wat maakt zijn werk zo leuk? We vroegen het hem en hebben zijn antwoorden samengevat in dit artikel.

Wat doe je als productiemedewerker bij onze prefab badkamers?

In de prefab-badkamers van De Mors komen de begrippen 'prefab' en 'plug-and-play' samen. We spreken met Jan van Aefst die als productiemedewerker dagelijks aan de kant-en-klare badkamers  werkt.

Administratief medewerker bij De Mors – wat houdt dat in?

Wendi werkt nu 4 jaar bij ons. En nog steeds is iedere dag weer een bijzondere uitdaging. Elke dag contact met klanten en collega’s en veel inzet om aan de betrouwbaarheidseisen van klanten te blijven voldoen.

De Mors – jarenlange, vertrouwde partner van L&W Kozijnen

Cor Langenberg en Gauke Witteveen zijn de naamgevers van Langenberg en Witteveen Kozijnen, zij zijn een jarenlange partner van De Mors. We spraken Gauke Witteveen over de samenwerking en over de voordelen daarvan voor klanten.

Commercieel administratief medewerker – maak kennis met Merle

Als commerciële spin in het web heeft Merle Scheper dagelijks contact met klanten en collega’s. Een gevarieerde baan waarin ze onze kernwaarden – kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid – dagelijks ervaart en merkt hoe klanten dat waarderen.

Applicatiebeheerder bij De Mors: “De Champions League van de ICT”

Hoe belangrijk digitalisering is, bleek toen Nederland ondanks de coronacrisis kon doorwerken dankzij IT-tools zoals Zoom. Digitalisering is ook bij De Mors belangrijk: “Alles is erop gericht om onze processen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Verbouwing tot ultramoderne productieomgeving

Ons bedrijf groeit. Daarbij komen er steeds strengere milieu en energie-eisen aan bedrijfspanden. Daarom verbouwen wij een oude hal tot moderne productieomgeving. Dit zorgt voor meer ruimte én voldoet meteen aan de huidige regelgeving.

Wijzonolbos – samenwerken aan vergroening voor de toekomstige generaties

Bij Timmerfabriek De Mors zit duurzaamheid in de genen. Daarom ondersteunt het bedrijf het initiatief van Wijzonol om dode fijnsparren in de Veluwe te vervangen door nieuwe aanplant. Zo blijft het park voor de komende generaties behouden.

Projectwerkvoorbereider: “Innovatie en expertise als basis voor verloop projecten”

Dagelijks vinden de kozijnen, panelen, units en prefab badkamers van De Mors hun weg naar bouwprojecten. Projectvoorbereiding is o.a. in handen van Bas Mulder: “Met onze expertise en instelling is alles aanwezig om klanten makkelijker te laten bouwen.”

Vernieuwingsslag zorgt voor kortere doorlooptijden

Innovatie – dat is één van onze belangrijke pijlers. Zo’n vernieuwing is op dit moment in volle gang: een verdere automatisering van ons productieproces. De voordelen voor de klant? Een nog hogere betrouwbaarheid en gegarandeerde kwaliteit. Ook dat is voor ons makkelijker bouwen.

Groots verschil, door aandacht voor details.

Herkent u dat? Vlak voor de oplevering van uw project verwijdert u de bescherming van uw kozijnen. En wat blijkt?  De kozijnen zijn verkeerd of teveel belast geweest waardoor de deuren nu niet meer sluiten. De Mors ontwikkelde daarom de Stabilizer – een innovatief haaksheid-garantie-concept. 

Tóch bezoek ontvangen in coronatijd met de units van De Mors

Bewoners van verpleeghuis De Schutse hebben ontzettend veel behoefte om naasten te ontvangen. Dat kan en mag nu niet door Corona. Sommige bewoners begrijpen niet waarom er niemand meer op bezoek komt. Een oplossing werd gevonden in de units van De Mors.

Verlijmen van panelen, wat komt er allemaal bij kijken?

De op maat gemaakte panelen van De Mors zijn er voor allerlei specifieke toepassingen. Juist daarom komt er achter de schermen veel bij kijken, zeker als het gaat over het waarborgen van de uitstekende bouwfysische en isolerende eigenschappen. In dit artikel duiken we daarom in de wondere wereld van panelen.

Industriële prefab badkamers; de voordelen van het bouwproces

Industriële prefab badkamers hebben oneindig veel voordelen. maar belangrijker nog - de voordelen zijn ook nog eens enorm waardevol voor elke bouwer. In dit artikel leggen je we je ook uit wat je van ons productieproces kunt verwachten en hoe wij te werk gaan.

Sandwichpanelen van De Mors maken bouwen makkelijker

Veel kennis heeft de bouwplaats verlaten in tijden van crisis. Momenteel kampen we met oplopende personeelstekorten in de bouw. Minder handjes en kennis op de bouwplaats schreeuwen om innovatie. Bij De Mors kijken we continu hoe bouwen makkelijker kan. Ook daar waar het sandwichpanelen betreft.

Houten kozijnen tot wel 15 jaar onderhoudsarm

Duurzaamheid en innovatie zijn focuspunten bij De Mors. Makkelijker bouwen maken wij waar door mee te denken met onze partners en te innoveren op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Daarom hebben wij samen met Wijzonol het 2K-verfsysteem 'Eco Top Garant' ontwikkeld.

Van Dam, Bunnik

Omdat er bij Van Dam Bunnik de komende tijd flink verbouwd gaat op het terrein hadden zij extra ruimte nodig. Enerzijds moest er een kantoorruimte bij komen en anderzijds moest er ruimte vrijkomen voor een kantine. Hiervoor vertrouwen zij op de units van De Mors.

Het Strandpad, Muiden

Voor 25 vrijstaande woningen in Muiden hebben wij aan Ufkes Apeldoorn 377 houten buitenkozijnen mogen leveren. Deze kozijnen bestaan uit Sapeli Mahonie hout en zijn volledig duurzaam.

De Hooch, Amsterdam

Bouwen in het centrum van de stad is woekeren met ruimte. Dat ervaart ook Boele & van Eesteren dat in Amsterdam De Hooch bouwt. De Mors leverde de bouwketen die door hen worden gebruikt.

Nieuwbouwwijk Asselyn, Assen

Eigentijds met een vleugje klassiek. Dat is de uitstraling van de nieuwbouw wijk Asselyn in Assen. Koenen Bouw realiseerde hier 67 energiezuinige nieuwbouwwoningen in een groot aantal uitvoeringen.

Staalmeesterslaan, Amsterdam

Aan de rand van het Amsterdamse Rembrandtpark vinden we twee woontorens die momenteel worden verduurzaamd. Aan die verbeteringsslag dragen de 893 geïsoleerde PVC-panelen van De Mors bij.

De Eilanden, Muiden

In Muiden worden door PHB Deventer 11 Modern Style Barn Houses gerealiseerd. De unieke villa’s zijn bijzonder door de hoeveelheid ramen die zij hebben. Voor dit project mochten wij 170 houten buitenkozijnen leveren.

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag