Kozijnen gemaakt van Nederlands grenenhout

30 oktober 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten

Kozijnen gemaakt van Nederlands grenenhout

30 oktober 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten

KOZIJNEN GEMAAKT VAN NEDERLANDS GRENENHOUT

Kunnen we binnenkozijnen van hout uit Nederlandse bossen maken? Het antwoord is eenvoudig: ja. Zien ze er goed uit? Dat ook. Het zijn prima kozijnen. Het is alleen nog een kwestie van ze verkopen. Want er hangt wel een prijskaartje aan met een hoger bedrag erop.

‘Aan de machines hebben we niets hoeven aanpassen. Toen het grenenhout van de grove den eenmaal binnen was, ging het in no time door de fabriek’, vertelt Marco Zomer. Hij is samen met Niek Brand directeur van de Rijssense fabriek De Mors. Brand gaat over de prefab badkamers en bouwunits die De Mors maakt. Zomer over de productie van sandwichpanelen en van houten kozijnen. De Mors levert als zelfstandige bv aan wie maar wil.

Het bedrijf is onderdeel van het VolkerWessels-concern. Ook de in houtbouw gespecialiseerde aannemer De Groot Vroomshop is onderdeel van VolkerWessels. Marco Zomer: ‘We zijn eigenlijk in een laat stadium bij het kozijnenproject betrokken. Wim Sturris, directeur bij De Groot Vroomshoop, was er al veel langer mee bezig. ’Het kozijn dat Zomer aan Houtwereld kan laten zien – ‘we hebben ze in een kleine maat uitgevoerd, het zijn demonstratiemodellen die je makkelijk mee kunt nemen’ – komt voort uit een project dat al in 2020 begon onder de titel ‘Van bos tot bouw’. Onder coördinatie van Bosgroep Midden Nederland en met inbreng van de Wageningen Universiteit en Probos boog een groep betrokken bedrijven uit de hele bouwketen zich over de vraag of Nederlands hout voor de bouw geschikt zou kunnen zijn. Kasper Broek, productspecialist hout bij Staatsbosbeheer: ‘We willen graag dat Nederlands hout zo hoogwaardig mogelijk wordt ingezet. Sinds 1850 planten we in Nederland grootschalig bomen aan en de meest geplante boom is de grove den die grenenhout levert. Die groeit nu eenmaal het beste op arme zandgronden. Veel van dat hout gaat nu naar de emballage-industrie en naar de productie van osb-platen. Door het voor kozijnen te gebruiken komt het hoger in de cascadering terecht: de CO2 in het hout blijft langer opgeslagen.’

Aan de werkgroep deden mee: Staatsbosbeheer, Unie van Bosgroepen, Algemene Vereniging Inlands Hout, De Groot Vroomshoop, VolkerWessels, Aveco de Bondt, VolkerWessels Materieel en Logistiek, projectontwikkelaar G&S&., Woningbouwcorporatie Ons Doel, a.s.r. real estate, Wageningen University & Research en Stichting Probos.

 

VOLLEDIG MAATVAST

Zomer: ‘Wij werken normaal gesproken vooral met sapeli, mahonie en meranti. En dat is meestal gevingerlast. Bij binnenkozijnen verwerken wij meranti non-KOMO gevingerlast en gelamineerd. Die laminatie is soms wel zes lagen dik. Bij het Nederlands grenen gaat het om maar drie lagen en aan alle kanten zichtkwaliteit. Dat zou uiteindelijk ook wel drie kanten kunnen worden, dus daar is wat winst te halen.’ Waarmee hij maar duidelijk maakt dat het grenen dat voor dit kozijn gebruikt is, gekapt op Landgoed Feithenhof in Gortel, van prima kwaliteit is.

Een conclusie van het onderzoek in ‘Van bos tot bouw’, was dat het Nederlandse hout zelden goed genoeg is om te gebruiken als volhout in seriematige, industriële bouw. Zomer: ‘Wij werken sowieso nooit met volhout. Dat heeft alles te maken met onze geautomatiseerde en gemechaniseerde manier van werken. Daarvoor heb je liever volledig maatvaste balken.’

Hout van Nederlandse bodem klinkt enorm aantrekkelijk, zeker, zoals in dit geval, als de verschillende stappen van bewerking ook in eigen land gedaan kunnen worden. De Utrechtse boomstammen zijn naar zagerij en drogerij Houtindustrie Gramsbergen gegaan, de planken zijn daarna naar Almelo gebracht waar Houtplex ze tot kozijnhout vingerlaste en lamineerde. Daarna ging het hout naar De Mors in Rijssen. In totaal heeft het hout dus ‘slechts’ een afstand van iets meer dan 200 kilometer afgelegd. Zomer: ‘Dat is een enorm verschil in afstand met bijvoorbeeld meranti dat uit Maleisië komt. Met alle milieu-impact die dat transport met zich meebrengt. Des te vreemder is het dat meranti, zelfs met de huidige belachelijk hoge containerprijzen, nog steeds goedkoper is dan dit binnenlands grenen.’ Uiteraard ging het hier om een proef, uiteindelijk met zo’n 10 kuub hout. In een vroeg stadium werd een deel van het hout afgekeurd wegens aantasting door een zwam. Zomer: ‘Dat heeft gezorgd voor extra kosten. Zou het om meer stammen en meer hout gaan, dan kan de prijs misschien iets zakken. En de kwaliteit die we nu geleverd kregen, kan misschien wel iets omlaag, bijvoorbeeld die zichtkwaliteit rondom. Dat mag wel iets minder aan de kant van het kozijn dat in de muur verdwijnt. Maar ik denk  toch dat de meeste kosten in het arbeidsloon zitten en daar doe je niets aan, daar moet je ook niets aan willen doen.’

LOKAAL BOUWMATERIAAL

Kasper Broek: ‘We hebben nu aangetoond dat we dit kunnen met Nederlands hout. Ik denk dat de enige manier om de prijs van het kozijn te verlagen is wanneer  één bedrijf zowel droogt, schaaft, zaagt en lamineert. En verder moeten de duurzaamheidsaspecten de kopers overtuigen om deze kozijnen te bestellen.’ De mogelijkheden van Nederlands grenen zijn groot. Zomer ziet geen principiële of technische problemen om er KOMO-gecertificeerde buitenkozijnen van te maken, eventueel aan de buitenkant bekleed met hardhout of een ander materiaal. Maar vanwege de prijs zal het voorlopig een niche-product blijven. ‘Het is nu aan de bouwbedrijven om hier klanten voor te vinden. Bij de Groot Vroomshoop gaan ze deze Nederlands grenen kozijnen toepassen bij opgaves waar opdrachtgevers vragen naar korte kringlopen en toepassing van lokaal hernieuwbaar bouwmateriaal. Architecten zien het als een extra kwaliteit en een meerwaarde omdat ze er mooi uitzien en er geen uitleg nodig is zoals over het toepassen in kozijnen van massief tropisch hardhout.’

 

Bron: Houtwereld

Bekijk meer nieuws items

Kozijnen gemaakt van Nederlands grenenhout

Techniek Tastbaar: Ontdek de Wereld van Techniek bij Kampus Experience Center in Rijssen!

MyCuby® maakt bouwen al 10 jaar makkelijker

Een huis bouwen binnen 1 dag. Een uitdaging waar VolkerWessels vol voor is gegaan en die 10 jaar geleden heeft geleid tot de geboorte van myCuby®, onderdeel van DeMors.

De Mors trendsettend met Digitale Fabriek

De wereld digitaliseert in snel tempo en ook bedrijven in de bouw kunnen hier niet omheen. Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op personeel kan digitalisering uitkomst bieden. Een prachtig voorbeeld daarvan is onze digitale fabriek.

Nieuw beeldmerk voor VolkerWessels en werkmaatschappijen

Vanaf vandaag zijn VolkerWessels en (bijna) alle werkmaatschappijen in Nederland te herkennen aan een nieuw beeldmerk en logo. In de komende periode zal dit door het hele land zichtbaar worden.

Verkoper bouwketen – wat doe je dan eigenlijk? En wat maakt het leuk?

Maak kennis met Henri, de verkoper van onze bouwketen. Wat houdt zijn werk nou precies in? En wat maakt zijn werk zo leuk? We vroegen het hem en hebben zijn antwoorden samengevat in dit artikel.

Wat doe je als productiemedewerker bij onze prefab badkamers?

In de prefab-badkamers van De Mors komen de begrippen 'prefab' en 'plug-and-play' samen. We spreken met Jan van Aefst die als productiemedewerker dagelijks aan de kant-en-klare badkamers  werkt.

Administratief medewerker bij De Mors – wat houdt dat in?

Wendi werkt nu 4 jaar bij ons. En nog steeds is iedere dag weer een bijzondere uitdaging. Elke dag contact met klanten en collega’s en veel inzet om aan de betrouwbaarheidseisen van klanten te blijven voldoen.

De Mors – jarenlange, vertrouwde partner van L&W Kozijnen

Cor Langenberg en Gauke Witteveen zijn de naamgevers van Langenberg en Witteveen Kozijnen, zij zijn een jarenlange partner van De Mors. We spraken Gauke Witteveen over de samenwerking en over de voordelen daarvan voor klanten.

Commercieel administratief medewerker – maak kennis met Merle

Als commerciële spin in het web heeft Merle Scheper dagelijks contact met klanten en collega’s. Een gevarieerde baan waarin ze onze kernwaarden – kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid – dagelijks ervaart en merkt hoe klanten dat waarderen.

Applicatiebeheerder bij De Mors: “De Champions League van de ICT”

Hoe belangrijk digitalisering is, bleek toen Nederland ondanks de coronacrisis kon doorwerken dankzij IT-tools zoals Zoom. Digitalisering is ook bij De Mors belangrijk: “Alles is erop gericht om onze processen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Verbouwing tot ultramoderne productieomgeving

Ons bedrijf groeit. Daarbij komen er steeds strengere milieu en energie-eisen aan bedrijfspanden. Daarom verbouwen wij een oude hal tot moderne productieomgeving. Dit zorgt voor meer ruimte én voldoet meteen aan de huidige regelgeving.

Wijzonolbos – samenwerken aan vergroening voor de toekomstige generaties

Bij Timmerfabriek De Mors zit duurzaamheid in de genen. Daarom ondersteunt het bedrijf het initiatief van Wijzonol om dode fijnsparren in de Veluwe te vervangen door nieuwe aanplant. Zo blijft het park voor de komende generaties behouden.

Projectwerkvoorbereider: “Innovatie en expertise als basis voor verloop projecten”

Dagelijks vinden de kozijnen, panelen, units en prefab badkamers van De Mors hun weg naar bouwprojecten. Projectvoorbereiding is o.a. in handen van Bas Mulder: “Met onze expertise en instelling is alles aanwezig om klanten makkelijker te laten bouwen.”

Vernieuwingsslag zorgt voor kortere doorlooptijden

Innovatie – dat is één van onze belangrijke pijlers. Zo’n vernieuwing is op dit moment in volle gang: een verdere automatisering van ons productieproces. De voordelen voor de klant? Een nog hogere betrouwbaarheid en gegarandeerde kwaliteit. Ook dat is voor ons makkelijker bouwen.

Groots verschil, door aandacht voor details.

Herkent u dat? Vlak voor de oplevering van uw project verwijdert u de bescherming van uw kozijnen. En wat blijkt?  De kozijnen zijn verkeerd of teveel belast geweest waardoor de deuren nu niet meer sluiten. De Mors ontwikkelde daarom de Stabilizer – een innovatief haaksheid-garantie-concept. 

Tóch bezoek ontvangen in coronatijd met de units van De Mors

Bewoners van verpleeghuis De Schutse hebben ontzettend veel behoefte om naasten te ontvangen. Dat kan en mag nu niet door Corona. Sommige bewoners begrijpen niet waarom er niemand meer op bezoek komt. Een oplossing werd gevonden in de units van De Mors.

Verlijmen van panelen, wat komt er allemaal bij kijken?

De op maat gemaakte panelen van De Mors zijn er voor allerlei specifieke toepassingen. Juist daarom komt er achter de schermen veel bij kijken, zeker als het gaat over het waarborgen van de uitstekende bouwfysische en isolerende eigenschappen. In dit artikel duiken we daarom in de wondere wereld van panelen.

Industriële prefab badkamers; de voordelen van het bouwproces

Industriële prefab badkamers hebben oneindig veel voordelen. maar belangrijker nog - de voordelen zijn ook nog eens enorm waardevol voor elke bouwer. In dit artikel leggen je we je ook uit wat je van ons productieproces kunt verwachten en hoe wij te werk gaan.

Sandwichpanelen van De Mors maken bouwen makkelijker

Veel kennis heeft de bouwplaats verlaten in tijden van crisis. Momenteel kampen we met oplopende personeelstekorten in de bouw. Minder handjes en kennis op de bouwplaats schreeuwen om innovatie. Bij De Mors kijken we continu hoe bouwen makkelijker kan. Ook daar waar het sandwichpanelen betreft.

Houten kozijnen tot wel 15 jaar onderhoudsarm

Duurzaamheid en innovatie zijn focuspunten bij De Mors. Makkelijker bouwen maken wij waar door mee te denken met onze partners en te innoveren op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Daarom hebben wij samen met Wijzonol het 2K-verfsysteem 'Eco Top Garant' ontwikkeld.

Tijdelijke tandartspraktijk

De Mors gaat tot het gaatje, hoe klein deze ook is. Momenteel is AKOR een complete tandartspraktijk aan het verbouwen. Door deze verbouwing is er beperkt ruimte in het pand van de tandarts. Om de praktijk toch door te laten draaien, is er extra ruimte nodig. Hiervoor hebben we gestapelde units geleverd. Onderin is de gehele tandartspraktijk ondergebracht terwijl het kantoor van de uitvoerder zich op de bovenverdieping bevindt.

Van Dam, Bunnik

Omdat er bij Van Dam Bunnik de komende tijd flink verbouwd gaat op het terrein hadden zij extra ruimte nodig. Enerzijds moest er een kantoorruimte bij komen en anderzijds moest er ruimte vrijkomen voor een kantine. Hiervoor vertrouwen zij op de units van De Mors.

Het Strandpad, Muiden

Voor 25 vrijstaande woningen in Muiden hebben wij aan Ufkes Apeldoorn 377 houten buitenkozijnen mogen leveren. Deze kozijnen bestaan uit Sapeli Mahonie hout en zijn volledig duurzaam.

De Hooch, Amsterdam

Bouwen in het centrum van de stad is woekeren met ruimte. Dat ervaart ook Boele & van Eesteren dat in Amsterdam De Hooch bouwt. De Mors leverde de bouwketen die door hen worden gebruikt.

Nieuwbouwwijk Asselyn, Assen

Eigentijds met een vleugje klassiek. Dat is de uitstraling van de nieuwbouw wijk Asselyn in Assen. Koenen Bouw realiseerde hier 67 energiezuinige nieuwbouwwoningen in een groot aantal uitvoeringen.

Staalmeesterslaan, Amsterdam

Aan de rand van het Amsterdamse Rembrandtpark vinden we twee woontorens die momenteel worden verduurzaamd. Aan die verbeteringsslag dragen de 893 geïsoleerde PVC-panelen van De Mors bij.

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag

Stel hier je vraag