Bij De Mors maken we voor de sandwichpanelen, deurpanelen en kantplanken gebruik van een grote diversiteit aan materialen. Van trespa en aluminium tot multiplex en glas, en alles ertussenin. Bovendien hebben we te maken met strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, weersbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid.
We proberen voortdurend op alle vlakken het bouwen en produceren makkelijker te maken. Zo ook als het gaat over verlijmen. En dus worden bij De Mors bijna alle materialen verlijmd met één type lijm. Hoe dat kan vertelt Dirk Jan.
De op maat gemaakte panelen van De Mors zijn er voor allerlei specifieke toepassingen. Juist daarom, komt er achter de schermen veel bij kijken, zeker als het gaat over het waarborgen van de uitstekende bouwfysische en isolerende eigenschappen. Met Dirk Jan Bontes van Kleiberit, een vooraanstaand bedrijf op het gebied van polyurethaan technologie, duiken we daarom in de wondere wereld van het verlijmen van panelen.
“Laat ik beginnen te zeggen dat we als lijmleverancier met De Mors al sinds 2000 een intensieve en prettige samenwerking hebben. De Mors maakt gebruik van ‘PU hotmelt’ voor volvlaksverlijming, dit is een reactieve PUR-smeltlijm. De Mors was één van de eerste bedrijven in Nederland die dit innovatieve lijmsysteem adopteerde destijds.”
De reactieve Polyurethaan hotmelt die in gebruik is bij de Mors heeft een hoge temperatuurbestendigheid van 150 graden Celcius en een koude bestendigheid van -20 tot -30 graden Celsius en is waterbestendig. De uitgereageerde PU Hotmelt heeft een taai elastische lijmnaad waardoor krimp en uitzetting van verlijmde materialen zo mogelijk worden opgevangen.
Het lijmproces gaat als volgt in zijn werk; lijm wordt verwarmt tot 160 graden Celsius en door verwarmde walsen volvlaks opgebracht. Na opbrengen van de lijm worden de diverse substraten samengevoegd en in doorloop geperst. Het grote voordeel van dit lijmsysteem is dat het geen vervuiling geeft over de randen van de substraat en geen lange perstijden.
Wij bieden daarnaast ook altijd de mogelijkheid om substraatcombinaties te testen, hierbij kan gedacht worden aan Klimaattesten. De wijze of duur van een dergelijke klimaattest wordt in samenspraak met de klant vastgelegd.
De Mors werkt order specifiek als het over de panelen gaat. Gaat het bijvoorbeeld over een glasgevel met 100 glaspanelen van diverse maten, dan worden deze allemaal op maat gemaakt en volledig afgewerkt voor directe inzet op de bouw. Het is daarom voor De Mors een enorm voordeel dat ze met deze techniek snel kunnen produceren. Dat uiteraard weer grote voordelen voor klanten biedt daar waar het over levertijden gaat.
Dat is dan ook de grote plus van volvlaksverlijming door middel van hotmelt. Met dit lijmprocedé heeft De Mors in haar doorloopsysteem niet te maken met wachttijden en is ook niet beperkt door maximale lengtes van de panelen. Gebruik je andere typen lijmsystemen dan variëren perstijden namelijk al snel van 10, 20 minuten tot zelfs 8 uur lang. Bij dit systeem is er dus geen sprake van perstijden.
Wat ook een voordeel is van dit flexibele lijmsysteem in de productiefase, is dat er geen sprake is van vervuiling van de panelen. Het aanbrengen van de lijm op het paneel is een schone verwerking. Dus geen lijmresidu aan de zijkanten van de panelen of vervuiling rondom het paneel. Ook dat draagt uiteraard bij aan de snelheid van produceren en de hoge kwaliteit van producten voor de klant.
Dit lijmtype is vriendelijk voor het milieu omdat het geen chemisch afval achterlaat. Bij het schoonmaakproces van machines blijft het namelijk als 100 procent vaste stof achter, dat bij het normale afval gedeponeerd wordt. Je hebt dus niet te maken met oplosmiddelen of spoelwater of iets dergelijks. Dit lijmsysteem draagt daardoor bij aan het CO2-neutraal produceren van De Mors, waardoor we samen uiteindelijk ook weer een bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-footprint van de klant.